Biserica din Dumbrava, unica instituţie ce uneşte localnicii

IMG_0300La şase ani de la înălţarea superbei biserici în stil transilvănean din Dumbrava, sat situat chiar la intrarea în Chişinău, pe şoseaua Balcani, aceasta a devenit o insuliţă de spiritualitate. Este unica institu’ie de menire socială din localitate. Locaşul cu hramul Sfântului român Petru Movilă, unic în RM, a devenit şi patron al noii localităţi, oază a rugăciunii şi înduhovnicirii credincioşilor din sat, dar şi din capitală, surprinzătoare fiind lipsa taxelor, ce nu se obişnuieşte prin biserici. În preajmă, e în construcţie un centru social pentru copiii străzii şi pentru cei din familii social-vulnerabile.

Parohul Octavian Moşin, sprijinit enorm de enoriaşi, a reuşit să unească localnicii prin rugăciunile permanente şi serviciile divine oficiate acolo, dar şi prin propriul său exemplu de virtute creştină în familie ortodoxă. La Dumbrava se oficiază slujbe de sănătate, cu participarea a şapte preoţi, dar şi liturghii nocturne, extrem de rar întâlnite în RM. Preotul îşi propune pe viitor să amenajeze un schit, pentru a menţine rugăciunea neîntreruptă.

Arhitectura transilvăneană,  la ea acasă

Localnicii au serbat, recent, hramul bisericii, un eveniment deosebit, de coeziune socială, care a avut distinşi oaspeţi – Corul de bărbați „Cavalerii armoniei” din satul Boșcana, r-l Criuleni împreună cu tânărul primar de acolo, care au prezentat un concert de muzică sacră. Un grup de copii de pe lângă biserica „Sf. Parascheva” din Strășeni a oferit un program de colinde şi urături, anunţând încheierea ciclului sărbătorilor de iarnă.

Surpriza mare a fost a unor gospodari, care au cântat la buciume. Ei au promis că Dumbrava va avea o tradiţie a buciumelor, iar părintele Octavian speră că fiecare gospodar de acolo va avea nu numai beci cu tot ce-i trebuie, dar şi o icoană şi un bucium.

Sfinţia sa a menţionat că pe acel loc va fi construit un centru social pentru copiii străzii şi pentru cei din familii social-vulnerabile, având chiar ambiţia de a amenaja treptat şi un complex monahal cu mai multe edificii.

O sfinţenie de mare preţ din secolul al XIX-lea, la Dumbrava

„A fost planul Celui de Sus ca în această localitate să se zidească o biserică cu un hram în cinstea unui mare ierarh, Petru Movilă, un mare rugător și aprig apărător al valorilor noastre. Ne rugăm, să mijlocească pentru noi în Ceruri. În urmă cu șase ani, a fost pusă temelia sfântului locaș din Dumbrava, alături se construiește și un centru social pentru copiii străzii. În curând, va fi amenajat un complex monahal de maici, cu rugăciune neîncetată.

Vrem dragoste împărtășită cu cei mai triști ca noi. Vom avea o biserică cu două altare. Purtăm discuții cu autorităţile în privința aducerii la Dumbrava a unei capele din nordul republicii, ce datează din secolul al XIX-lea, pentru a o salva de distrugere. Dumnezeu să se nască în inima fiecăruia, dea Domnul ca în noul an să avem binecuvântare și ajutor, iar rugăciunile noastre să nu înceteze”, a spus părintele Octavian Moşin.

Angelina Olaru

Sursa: www.jurnal.md