“În aceste două porunci se cuprind toată Legea și proorocii“

imageÎn duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, slujba Sfintei Liturghii de la biserica Sf. Ierarh Petru Movilă din Dumbrava a fost oficiată de preotul paroh al bisericii Octavian Moşin.

După citirea pericopei evanghelice, pr. Octavian Moșin a rostit un cuvânt de învăţătură în care i-a îndemant pe cei pezenţi să-L urmeze lui Hristos, fără a se ruşina să-L mărturisească, nu doar prin cuvinte, dar mai ales prin propria viață.

În această duminica ni se amintește despre luarea Crucii și urmarea lui Hristos, despre viața în sine a creștinului, care nu este nimic altceva decât un drum al Crucii, o purtare a Crucii cu demnitate și credinţă, răbdând toate încercările care vin peste noi și toate neputinţele. Crucea, mai demult mijloc de tortură și de pedeapsă, a fost transformată prin jertfa Mântuitorului, în semn de biruinţă a păcatului și a morţii, care ne va deschide nouă, tuturor, ușile Raiului.

Totodată, evanghelia din duminica a XV-a după Rusalii ne vorbeşte despre marea datorie de a împlini în viaţa noastră poruncile iubirii faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Însăşi caracteristica vieţii este iubirea. „Dumnezeu este iubire şi cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu şi Dumnezeu rămâne întru el.”