Veșnică odihnă unui om plin de omenie – Ion Certan

În dimineața zilei de 23 mai a trecut la cele veșnice un vrednic dumbrăvean – Ion Certan, care a fost un stâlp de nădejde pentru întreaga familie și pentru atâția oameni demni, pe care i-a cunoscut și cărora le-a fost un adevărat prieten. L-am știut plin de omenie, mereu vesel, ospitalier și dornic de comunicare. Personal l-am cunoscut din prima zi când am călcat hotarele Dumbravei.

Asta s-a întâmplat în primăvara anului 2001. Cei doi feciori ai săi, Lilian și Serghei, tocmai îmi arătau localitatea, ce era în devenire. Grație familiei Certan am ajuns slujitor în această parohie, iar de la primii pași până astăzi am fost foarte aproape sufletește cu toți din neamul Certan.

Deși fratele Ion nu era omul care frecventa des biserica, mereu zicea că a sluji Domnului e lucru mare și fără de credință omul nu mai este om. Spunea cu regret și atâta sinceritate că nu a deprins să meargă la biserică, dar se simțea în natură ca în casa Domnului. Admira orice vietate, înțelegând că toată frumusețea din jur nu este decât produsul unui Creator. ”Nimic nu poate fi atât de perfect la întâmplare. Cum să nu crezi în Dumnezeu?”, îmi spunea când îl prindeam lucrând prin grădină. Iată că ultimii ani l-a răpus o boală grea și nemiloasă.

A început să lupte pentru viață și s-a apropiat mai mult de cele sfinte. Când m-a chemat pentru ultima dată să primească Sfintele Taine, m-a întâmpinat cu același zâmbet și glumă: ”Ce părinte, ai venit cu tărie?”. Apoi mi-a zis ca are mai multe de vorbit cu mine și poate când își revine mă invită la un păhar de vorbă. Tot atunci mi-a spus în șoaptă: ”Știi ce vreau să-ți spun? Am înțeles că a rosti Tatăl Nostru nu este o simplă rugăciune. Eu o înțeleg ca un jurământ, un angajament. Înțeleg că trebuie să ierți ca să fii iertat. Altfel nu este corect a trăi! Apoi știu că Dumnezeu e în Trei Fețe. Aș vrea să se uite la mine măcar cu o Față! Tare păcătoși mai suntem noi, oamenii, care nu ne mai uităm nici spre cer, nici unul altuia în ochi”.

A fost un om atât de sincer și simplu, dar și profund. A fost un bărbat frumos la suflet și blând cu cei din jur, încât n-a făcut vre-un rău aproapelui. Nu ne rămânem decât să ne rugăm pentru veșnica lui odihnă cu drepții! Sincere condoleanțe soției Nina, feciorilor, nepoților și întregului neam Certan.

Cu durere în suflet, Preot Octavian Moșin

P.S.: Slujba prohodului pentru robul lui Dumnezeu Ion Certan va fi oficiată în parohia Cojușna, Strășeni, în ziua de sâmbătă, 25 mai, începând cu ora 9.30.